Hyvä kummi, jäsen ja kannattajajäsen,

Tule kuulemaan ja vaikuttamaan

NAKURUN LAPSET RY:N KEVÄTKOKOUKSEEN

Lauantaina 20.4.2024 klo 13.00 – n. 15.00
Kumppanuustalolla, Kirjastokatu 1, Hämeenlinna

Kokouksen alussa puheenjohtaja kertoo matkastaan Keniaan sekä kummilasten ja lastenkodin kuulumisia.
Kokouksessa käsitellään sääntöjen mukaiset kevätkokouksen asiat: vuosikertomus, tilinpäätös ja tilintarkastajien lausunto. Aikaa on varattu myös keskusteluun jäsenten haluamista asioista.
Ilmoittautuminen kokoukseen pyydetään tekemään viimeistään 17.4.2024 Marianne Zilliacukselle

kummisihteeri(ät)nakurunlapset.fi

Hallitus toivoo runsasta osanottoa!

Kahvia tarjoillaan klo 12.30 alkaen.

Lämpimästi tervetuloa!

Nakurun lapset ry:n hallitus

Kevätkokous on lauantaina 20.4. klo 13. Hämeenlinnassa – kutsut ja lisätietoa myöhemmin.

Tervetuloa!

Arap Moi on saanut tällä viikolla kolme harjoittelijaa LAB-ammattikorkeakoulusta.
Liisa, Netta ja Viivi ovat oheisessa kuvassa heitä lentokentälle saatelleen Nakurun Lapset ry:n Hanna Rinkinevan kanssa. Saamme seurata harjoittelijoiden matkaa heidän Facebook-sivullaan #Vaihtokeniassa.

Mukavaa aikaa Nakurussa Liisalle, Netalle ja Viiville sekä kiitokset järjestelyistä Hannalle!

Kaksi viikkoa on kulunut tällä kertaa vieläkin nopeammin kuin yleensä. Perjantaina päätöspäivänä Nakurussa pidettiin paikallisen, Child Welfare Society of Kenya, Arap Moi Children’s Home -yhdistyksen hallituksen kokous. Kokouksessa käsiteltiin erityisesti Nakurun lasten ja lastenkodin asioita. Nakurun lapset on tärkein tukija ja meidän tuella monen lapsen koulunkäynti on mahdollista. Puheenjohtaja Dr. Margaret ja Mama Justine lähettävät lämpimät kiitokset kummeille saadusta tuesta.

Toisen viikon pääpaino oli tilinpäätöksen ja kirjanpidon tarkastuksessa. Tarkastuksen tuloksena voin sanoa, että kirjanpito on hyvin hoidettu ja meidän lähettämät rahat menevät oikeisiin tarkoituksiin lasten koulunkäynnin mahdollistamiseksi.

Ilman kummien tukea koulunkäynti ei olisi mahdollista. Kenian yhteiskunta on mennyt huonompaan suuntaan lasten opintojen suhteen. Koulunkäynti on kallistunut kohtuuttomasti kenialaisten perheiden näkökulmasta. Monet eivät enää pääse kouluun, koska ei ole varaa maksaa vaadittavia maksuja. Koko ajan näyttää yhä useampi putoavan pois koulutuksesta, vaikka kenialaiset perheet yrittävät kaikin keinoin saada tarvittavat rahat kokoon.

Toivotaan, että hallinto suuntaa varoja lasten koulunkäyntiin ja nuorten opintoihin, vaikka muuhun ei varoja vapautettaisiin. Kenialaiset eivät ole kovin toivekkaita.

Tällä kertaa laitoin kuvan hallituksen kokoukseen osallistuneista hallituksen jäsenistä ja lastenkodin henkilökunnasta. Mama Justine on minusta oikealla ja vaaleanpunaisessa mekossa on hallituksen puheenjohtaja Dr. Margaret. Kummilasten asioita hoitava Mama Koikai on toinen vasemmalta.

Ensimmäinen viikko on takana. Sää on ollut poikkeuksellisen hyvä. Odotusarvona oli kuumaa ja pölyiset olosuhteet. Nyt on kuitenkin tuloani edeltävät viikot satanut ja ja vihreä on hävittänyt pölyn. Kukat ovat alkaneet kukkia.
Lastenkodilla on hiljaista kun lapset ovat kouluissa. Ensi viikon jälkeen ovat välikokeet, jonka jälkeen lyhyt loma.
Kouluun pääseminen on tullut todelliseksi haasteeksi kenialaisille perheille. Hallinto ei tue kouluja ja kustannukset ovat korkeat. Kun lisäksi alkaneen lukukauden kustannuksiin oli yllättäen lisätty ylimääräisiä kustannuksia, kenialaiset eivät pysty maksamaan niitä. Silloin koulusta joutuu pois.
Kummilastenkin osalta selviteltiin näitä lisäkustannuksia ja saatiin lähetettyä tarvittava raha. Kummilapset pystyvät jatkamaan koulua ilman katkoksia.
Ilman kummien tukea lastenkodin lapset eivät kävisi koulua. Kiitos siitä. Ilman kummia olevat noin 10 lasta joutuvat jäämään koulusta pois. Enää ei ole edes huonoja, halpoja kouluja vaan kaikki ovat kalliita. Joten koulu jää väliin kunnes rahoitus löytyy.
Lastenkodilla on kuitenkin asiat melko hyvällä mallilla. Kiireinen alkuvuosi on helpottunut kun lapset on saatu kouluun. Seuraavaksi koululaiset piipahtavat muutaman päivän lomalle kahden viikon päästä.
Olen tavannut lähes kaikki lukion päättäneet. Aikuiset nuoret ovat jännittävässä tilanteessa kun maaliskuussa odotetaan kutsukirjettä opiskelemaan.
Lastenkodilta otetussa kuvassa ovat kaikki, jotka sunnuntai iltapäivänä olivat paikalla. Heidän terveiset kaikille kummeille ja tukijoille.

Terveisin
Ari P.

Syyskokous pidetään 25.11.2023 Helsingissä Töölön kirjaston Mika Waltari -salissa.
Kokous alkaa klo 14:00, kahvitarjoilu 13:45 alkaen.

Ajo-ohje: Omalla autolla tulevien on helpointa pysäköidä Kisahallin takaiselle parkkialueelle, josta pääsee kävellen kirjastoon.

Kokouksessa käsitellään sääntömääräiset syyskokousasiat: yhdistyksen toimintasuunnitelma, tulo- ja menoarvio sekä jäsenmaksujen ja kummimaksujen suuruus vuodelle 2024. Myös hallituksen jäseniä valitaan erovuoroisten tilalle.
Hallitukseen tarvitaan uusia jäseniä poisjäävien tilalle. Mieti voisitko olla mukana hallitustyöskentelyssä antamassa aikaasi hieman enemmän kummilasten hyväksi. Opintosihteeri on jäämässä pois. Yhdistys tarvitsee seuraajan opintosihteerin tehtävään. Olisitko kiinnostunut hoitamaan tätä kokonaisuutta?

Kokouksessa keskustellaan myös yhdistyksen jäsenmaksun merkityksestä ja tarpeesta toimivan yhdistyksen näkökulmasta.

Tule kuulemaan viimeiset uutiset kummilapsista ja Arap Moi -lastenkodin tilanteesta kummisihteerin juuri päättyneestä Kenian vierailusta.

Toivotamme kaikki tervetulleeksi kokoukseen.

Nakurun lapset ry
Hallitus

KOULULAISET JA LASTENKOTI

Koululaiset pääsivät elokuun alussa kahden viikon aikaistetulle kesälomalle. Lukukauden aikataulun muuttaminen on ilmeisesti hallinnon uusi käytäntö, mikä osaltaan hankaloittaa myös lastenkodin toimintaa. Aikaa lomien ja uuden lukukauden valmisteluun jää suunniteltua vähemmän.

Kouluissa on kesän aikana kaikilla luokilla otettu käyttöön täydentävä opetusohjelma Outside Learning Activities. Ohjelman tavoite on monipuolistaa ja täydentää luokissa tapahtuvaa opetusta koulun ulkopuolella tapahtuvilla käytännön harjoituksilla, tutustumisretkillä ja tehtävillä. Osallistuminen on vapaaehtoinen – ja maksullinen. Päätimme lastenkodin Chesterin ja Mama Koikain kanssa antaa kaikille kummilapsille mahdollisuuden osallistua pedagogisesti hyvältä kuulostavaan ohjelmaan. Suhteellisen pienet kulut kustannettiin lahjoitusvaroista.

Lastenkodilla tilanne on vakaa. Rajusti kasvavat elinkustannukset Keniassa vaikuttavat luonnollisesti toimintaan. Säästöä haetaankin kaikessa eivätkä varat aina riitä kaikkiin kuluihin. Viimeksi sinniteltiin viikkoja ilman sähköä ja juoksevaa vettä, kun laskujen maksamiseen ei ollut varaa eikä valtiollinen lastensuojelujärjestö CWSK, jonka alaisena lastenkoti toimii, hoitanut velvoitteitaan.

OPISKELIJAT

Kun koululainen päättää peruskoulun, hän siirtyy koululaisten kummijärjestelmästäopiskelijoiden kummijärjestelmään. Koulumenestyksen perusteella hän voi hakea opiskelemaan ammatillista diploma-tasoa tai certificate-tasoa tai yliopistoon. Saatuaan paikan nuori tekee opintotukihakemuksen yhdessä lastenkodin Chesterin kanssa. Paikan saamiseen voi mennä jopa vuosi.

Chester pyrkii tänä aikana pitämään yhteyttä nuoreen. Opinnot peruskoulun jälkeen maksavat enemmän kuin peruskoulun aikana. Opiskeluvuosi jakautuu joko kahteen tai kolmeen lukukauteen.

Tällä hetkellä Nakurun lasten kummijärjestelmässä on 61 opiskelijaa ja opiskelupaikkaa odottavia Kaikilla opiskelijoilla ei tällä hetkellä ole kummeja, mutta pyrimme varmistamaan näille nuorille opintomahdollisuuden muilla tavoin. Lahjoitukset opiskelijoille ovat sen perustana.

Nakurun lapset saa nuorten kuulumisia keskitetysti Chesterin kautta. Yhteydenpitoa pyritään parantamaan jatkossa mm. niin, että opiskelijan on hakemuslomakkeessa kerrottava hieman kuulumisia opinnoistaan. Pikkuhiljaa pandemian jälkeen opiskelijat ovat päässeet kiinni tavalliseen opiskelurytmiin ja yhteydenpito lastenkotiin on palannut.

Kuten kaikki muutkin kulut Keniassa, myös opiskelujen hinta on noussut rajusti. Sekä lukuvuosimaksut, vuokrat että ruoan hinta ovat nousseet. Kampusasuntolat, joissa opiskelijat saivat päivän ruuat edullisesti, ovat lakanneet tarjoamasta aterioita. Kohonneisiin kustannuksiin ja kummittomien opiskelijoiden tarpeisiin vastasimme esimerkiksi kesän erilliskeräyksellä. Saimme kasaan huikeat 15 230 euroa, pääsimme rahoittamaan monen opiskelijoiden opintoja ja elämää. Suuret kiitokset kaikille lahjoittajille!

KENIAN TILANNE

– Vähävaraisten tilanne on huonompi kuin koskaan. Ihmiset eivät enää tiedä miten selviytyä.

Näin lastenkodin Chester toteaa puhuessamme Keniaa ravistelevien mielenosoitusten takana olevista syistä. Liikehdintä, joka alkoi vuoden 2022 presidenttivaalituloksen kyseenalaistamisena opposition Raila Odingan johdolla, on kasvanut laajamittaiseen tyytymättömyyteen presidentti Ruton ajamaa politiikkaa kohtaan. Rajuissa yhteenotoissa mielenosoittajien ja poliisin välillä on tähän mennessä kuollut yli 30 mielenosoittajaa ja satoja on vangittu. Oppositio syyttää poliisia mielivaltaisesta väkivallasta, poliisi syyttää mielenosoittajia omaisuuden tuhoamisesta ja yleisen turvallisuuden vaarantamisesta.

Vaalikampanjassaan presidentti Ruto lupasi helpottaa ”tavallisten ihmisten” elämää ja kitkeä korruptio. Nyt moni ”tavallinen ihminen” kokee tulleensa petetyksi. Ruton vajaan vuoden valtakauden aikana Kenian talous on ollut syöksykierteessä. Syitä siihen on useita ja osa niistä riippumattomia siitä, ketä maata hallitsee. Mutta osa on suoraa seurausta Ruton politiikasta. Mm. polttoaineen ja sähkön veroa on nostettu 50%, koulutuksen tukea on leikattu rajusti kaikilla tasoilla. Peruselintarvikkeiden kuluttajahintaa aisoissa pitävä maataloustuki on ”hävinnyt” matkalla hallitukselta viljelijöille. Missä paketti maissijauhoa maksoi 70 KES ennen Ruton kautta, maksaa se nyt 240 KES. Suuri osa väestöstä elää satunnaisilla, vajaan 300 Kenian shillingin (n 2 euroa) päivätuloilla. Säästöjä ei ole. Perheet ovat suuret, lasten lisäksi on usein myös vanhin sukupolvi työhön kykenevien elätettävinä. Pettymys, ahdinko ja epätoivo ajavat ihmiset kaduille – eikä oppositio heitä pysäytä. Päinvastoin.

Yhä useampi perhe joutuu rahan puutteessa ottamaan lapsensa pois koulusta. Chesterin mukaan nuorten aseistetut rikollisjengit ovat tästä syystä yleistyneet. Kouluun ei päästä, rahaa ei ole, töitä ei saa. Ryöstäminen, hämäräkauppa ja varastaminen jää ainoaksi vaihtoehdoksi selviytyä.

20.7. 2023 maan johtavat päivälehdet julkaisivat yhteisen vetoomuksen presidentti Rutolle ja oppositiojohtajalle Odingalle, jossa heitä kehotetaan kantamaan vastuunsa ja ”pysäyttää tuli ennen kuin se ryöstäytyy hallinnasta”. Kirjoituksessa todetaan, ettei Kenia ole ”immuuni sisällissodalle” ja että maa voi helposti ajautua ”täysimittaiseen kansanmurhaan”.

Tätä kirjoittaessa presidentti Ruto on kutsunut vastapuolen keskusteluihin, minkä Odinga on toistaiseksi torjunut.

Levottomuuksia ja sekasortoa lisää myös ulkoa tulevia uhkia. Mittava kyberhyökkäys maan hallinnon keskeiseen internet alustaan heinäkuun lopulla vaikeutti vakavasti mm laajasti käytettyä mobiilimaksuliikennettä ja sähkönjakelua koko maassa. Hyökkäyksen takana on itseään sudanilaisiksi internet-sotureiksi nimeämä ryhmä, jonka päätavoitteena on häiritä maita, jotka yrittävät vaikuttaa Sudanin tilanteeseen.

Vaikka tilanne näyttää synkältä toivokaamme Chesterin sanoin ”we are hoping for the best, all this situations will be solved” !

Hyvää loppukesää toivottaen

Nakurun lapset ry, hallitus

(lähteet: BBC, Al Jazeera, Daily Nation, The Standard, Oxfam)

Arvoisat jäsenet ja tukijat, me teimme sen!

Saimme tarvittavan rahoituksen ja vähän enemmänkin kahdessa päivässä juhannuksen jälkeisen viikon alussa. Suomi on lomalla, mutta te reagoitte opiskelijoiden hätään. Rahat on lähetetty tänään Keniaa ja ehtivät ajoissa perille. Se mitä tuli yli tämän hetken tarpeen, käytetään opiskelijoiden tuleviin lukukausimaksuihin.

Yhdistyksellä on upea ja sitoutunut jäsenistö ja tukijat.

Kiitos ja kumarrus tuettavien opiskelijoiden puolesta. Nauttikaa Suomen kesästä.

Hallitus

Hyvää keskikesää

Huolimatta siitä, että Suomi on kesälomalla, yhdistys joutuu lähestymään jäseniä opiskelijoiden tilanteen takia. Pyydämme pikaista lahjoitusta opiskelijoiden tarpeisiin. Kokonaistarve olisi noin 10 000 euroa.

Opiskelijoiden uusi lukukausi on alkanut ja yhdistys pystyi lähettämään vain osalle opintojen jatkamiseen tarvittavan rahoituksen. Lähtökohtana oli. että opinnot jatkuvat niiden osalta seuraavalla lukukaudella, jotka jäivät ilman tarvittavaa rahoitusta. Lastenkoti lähestyi hallitusta huolestuttavalla tiedolla. 16 opiskelijan osalta keskeytyvät opinnot tarkoittavat koko lukuvuoden uusimista. Tämä tarkoittaisi aikaisemmin maksettujen opintomaksujen menettämistä, kun lukuvuosi joudutaan aloittamaan uudestaan. Lähes kaikkien heistä pitäisi valmistua tämän vuoden aikana.

Opiskelijoiden toinen rahoituksen haaste tulee ruoan kallistumisesta. Yliopistot ja ammattikoulut ovat aikaisemmin valmistaneet ruoan kouluilla. Nyt hintojen kohoamisen johdosta monet koulut ovat lopettaneet edullisemman ruoan tarjoamisen. Opiskelijoiden pitää mennä syömään koulun ulkopuolelle. Se maksaa enemmän kuin oli osattu budjetoida opintohakemukseen. Ilman lisärahoitusta rahat eivät riitä edullisenkaan ruoan ostamiseen.

Rahojen pitää olla Keniassa kesäkuun aikana, joka tarkoittaa alkavaa viikkoa. Joten, jos katsot voivasi tukea opiskelijoita, tee lahjoitus viimeistään tiistain aikana. Lahjoitus tehdään tilille FI86 1032 3000 5176 68 ja viestikenttään merkintä opiskelijalahjoitus.

Sopivan lämmintä kesää toivottaen
Hallitus